streda 10. júna 2009

Stephen Kings Shining / Žiarenie


STEPHEN KINGS THE SHINING
USA, 1980, 119 min.
réžia: Stanley Kubrick
obsadenie:
Jack "Diabolský" Nicholson - Jack Torrance
Shelley Duvall - Wendy Torrance
Danny Lloyd - Danny Torrance
spoločnosť: Hawk Films, Warner Bros Pictures, Peregrine, Producers Circle

Začiatok 80tich rokov, mimochodom pre zfilmované Kingové romány či poviedky veľmi plodné obdobie, začal génius medzi režisérmi Stanley Kubrick. Jeho Žiarenie sa považuje za kultový film a spracovanie jedno z najlepších (ak nie najlepšie) podľa Kingovej literárnej predlohy.
Jack Torrance potrebuje mať kľud pri písaní svojej novej knihy (spisovateľ ako hlavná postava vystupuje v Kingových dielach veľmi často) a tak príjme úlohu správcu v rozsiahlom horskom hoteli. Manažér mu ešte stihne pred odchodom porozprávať tragickú historku o jeho predchodcovi, ktorý sa v hoteli zbláznil a vďaka tomu zabil celú svoju rodinu. Rodina Torranceových teda ostáva v hotelovom komplexe úplne sama a počiatočné užívanie si samoty sa premieňa na psychologický rozpad osobnosti Jacka Torranca, na ktorého doľahne flustrácia z okolitého ticha a veľkých, prázdnych chodieb, zjednodušene mu poriadne hrabne a jeho rodine ide o život.
Film je dokonalým opisom a aj zdokumentovaním ako sa z normálneho človeka stáva blázon na základe vedľajších vplyvov. Jednoduchá Kubricková réžia zapadá do deja ako najdokonalejšia puzzle a je podporovaná skvelými hereckými výkonmi, ktorým bezkonkurenčne kraľuje Jack Nicholson aj keď si pôvodne Stephen King želal aby Kubrick do filmu obsadil niekoho kto vyzerá viac serióznejšie, keďže vraj Nicholson už na začiatku vyzeral dosť pomiatnuto.. Toto považujem za výkladnú skriňu Kingových filmových prepisov. Film sa doteraz umiestňuje v top rebríčkoch najlepších hororov všetkých čias.
linky nájdete na:
http://www.albweb.net/showthread.php?t=101326
titulky:
http://www.titulky.com/The-Shining-124122.htm

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára