pondelok 15. júna 2009

Stephen Kings IT / TO


STEPHEN KINGS IT
USA, 1990, 192 min.
réžia: Tommy Lee Wallace
obsadenie:
Richard Masur, Anette O Toole, Tim Reid, John Ritter, Richard Thomas, Tim Curry
spoločnosť: Warner Bros Televison, Lorimar Television, Green/Epstein Production

Do 90tich rokov vstúpili Kingové filmové adaptácie rozsiahlym televíznym filmom nazvaným IT. Veľkosť knihy by kľudne stačila aj na televízny seriál. Režisér Tommy Lee Wallace sa to pokúsil vtesnať do televíznej minisérie.
V Americkom mestečku Derry straší miestnych obyvateľom a hlavne deti prízrak zvaný Pennywise. Zlo preoblečené v kostýme klauna si brúsi zuby na najmenších obyvateľov mestečka. Sedem detí sa rozhodne s týmto zlom skoncovať, spája ich spoločná mora a hrôzostrašné vidiny, ktoré dospelí nedokážu vidieť. Pennywisa na istý čas zničia a prisahajú, že keď sa vráti, budú pripravený znovu čeliť nástrahám zla. Prejde 30 rokov a mestečko má rovnaké problémy. Stará partia sa znovu schádza aby bojovala proti všemocnému zlu, ale vracajú sa aj ich staré nočné mory.
Televízna výprava a aj produkcia sa tomuto filmu nedajú uprieť a povedzme to na rovinu, že ani efekty nepatria do nejakej zlatej vytríny. Film má však niečo iné z čoho môže ťažiť. Na jednej strane je to prepracovaný príbeh a kopa dobrých Kingových nápadov, ktoré sú šikovne prevedené do filmovej podoby. Na strane druhej zaujímavé herecké výkony hlavne detských predstaviteľov. Aj napriek svoje hroznej dĺžke sa vo filme stále niečo deje, aj keď priznávam , že som ho pozeral na dva krát, tak ako to uvádzali aj rôzne TV stanice, na jeden krát je to až príliš rozťahané, no vzhľadom na objem jednak knihy tak aj jednotlivých dejových línií sa niet čo čudovať. V kuloároch sa už pošuškáva o remaku tohto hororu, som zvedavý ako tvorcovia vtesnajú tento rozsiahli román do jedného celovečerného kinofilmu. Ešte jedna poznámočka ku klaunovi, ktorý je naozaj diabolský a je asi najkrajšou postavičkou v celom filme, ktorú slušne zahral Tim Curry. Taže na klaunov s balónikmi radšej pozor.
linky nájdete na:
http://www.warcenter.cz/viewtopic.php?t=98350&sid=4ca27378d86ec3f1efb7175a9ecb6d10
film je v CZ dubingu
wallpaper:
http://www.stephenkingshop.com/images/wallpaper/1024x768/it01.jpg

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára