pondelok 22. júna 2009

Stephen Kings Nightmares and Dreamscapes


STEPHEN KINGS NIGHTMARES AND DREAMSCAPES
USA, 2006, 8x60 min.
réžia: Rob Bowman, Mikael Salomon, Mike Robe, Brian Henson, Mark Haber, Sergio Mimica-Gezzan
obsadenie: William Hurt, WilliamH.Macy, Erion Bailey, Ron Livingstone, Claire Forlani, Jermy Sisto, Tom Berenger
spoločnosť: Coote Hayes Production

Adaptácie Stephena Kinga sú často prerábané televíziami a ani v tomto prípade to nieje inak, tentokrát za seriálom stoja tv stanice TNT a napríklad aj Sci-fi channel. Na svedomí majú osem dielny miniseriál založený na Kingovích poviedkach.
epizóda 1
BATTLEGROUND (BOJISKO)
Chladnokrvný nájomný vrah, zabije majiteľa továrne na hračky. Onedlho sa mu do rúk dostane krabička plná plastikových vojačikov, ktorí ožívajú aby pomstili svojho stvoriteľa. Skvelá poviedka, takmer bez jediného slova je založená na boji medzi vrahom (William Hurt) a hordou vojačikov, ktorí využívajú všetky svoje dostupné prostriedky na zlikvidovanie nepriateľa. Skvele som sa bavil a koniec ma fakt dostal.
epizóda 2
CROUCH END
Manželský párik sa vydáva do jednej z Londýnskych štvrtí nazvanej Crouch End, na večeru k manželovmu známemu. Už taxikár, ktorý ich štvrte vezie spomína niečo o tom, že v tejto štvrti miznú ľudia, keďže sa tu stretávajú iné dimenzie. Po chvíľke taxikár mizne a párik sa vydáva, aj vďaka stratenému papieriku s adresou hľadať správny dom pešo. Veľmi zaujímavo natočená stiesnená atmosféra naozaj strašidelne vyzerajúcej Londýnskej štvrte, mrazivý príbeh.
epizóda 3
UMNEY´S LAST CASE (POSLEDNÝ UMNEYHO PRÍPAD)
Clyde Umney (William H. Macy) je súkromne očko, ktoré všetky svoje prípady rieši so šarmom a bravúrnosťou detektíva tridsiatich rokov. Jedného dňa sa v jeho kancelárií objaví človek menom Sam, ktorý sa na neho nápadne podobá. So sebou ma zvláštny kufrík, do ktorého stále niečo ťuká. Detektív Umney sa od Sama dozvedá, že nieje skutočný, ale je iba predmetom Samovej fantázie a že si ho Sam vymyslel ako neohrozeného literárneho hrdinu aby v sebe utíšil žiaľ zo zosnulého syna, ktorý sa utopil. Zaujímavý príbeh, ktorý v sebe kombinuje tridsiate roky s moderným svetom.
epizóda 4
END OF THE WHOLE MESS (Koniec celej patálie)
Príbeh o dvoch bratoch Fornoyovích začína rozprávaním staršieho z nich Howarda na kameru. Rozpráva príbeh o svojom mladšom bratovi Bobbym, ktorý už od útleho veku prejavoval známky geniality, ktorá v dospelom veku prerástla až do otázky, ktorá mu zožierala vnútro, a to, prečo sú ľudia na seba zlý?. Po rôznych výskumoch dospeje k záveru a vynájde liek pre ľudstvo, ktorý ho zbaví zla. Liek má však aj vedľajšie vplyvy, ktoré vedú k opaku. Skvelá myšlienka, skvelý príbeh. Podľa mňa najlepší diel z celej minisérie ozdobený nemohúcnosťou, ktorá sa vrýva do žíl.
epizóda 5
THE ROAD VIRUS HEADS NORTH (Cestný vírus miery na sever)
Richard Kinell (Tom Berenger) cestuje autom späť do svojho bydliska v Maine. Po ceste sa zastaví pri jednom dome, kde sa koná malý výpredaj. Zaujme ho obraz hrozivo vyzerajúceho muža v čiernom aute. Richard si ho kúpi a za krátko je žena, ktorá mu ho predala zavraždená mužom, ktorý prišiel na rovnakom aute aké je namaľované na obraze. Scenéria obrazu sa mení v závislosti lokalít, ktoré na svojej ceste domov Richard prejde, aj keď sa pokúsi obrazu zbaviť, stále sa objaví na zadnom sedadle jeho auta. Je zrejme, že človek vyobrazený na obraze je žívý a je mu v pätách. Pekný mystery príbeh, diel by som zaradil k lepším častiam tejto minisérie.
epizóda 6
FIFTH QUARTER (PIATA ŠTVRTINA)
Táto poviedka sa mi páčila najmenej nejak som si k nej nevedel nájsť cestu, nevravím , že je zlá, no nejako mi do tohto seriálu nesedela. V podstate sa jedno o tak trochu gangsterku v ktorej hlavný hrdina bývalý väzeň Willy, chce po návrate z väzenia žiť slušný a usporiadaný život so svojou manželkou a synom. O manželku sa v čase keď bol Willy za mrežami staral jeho parťák Barney. Ten jeden večer vykrváca v jeho náručí a stačí mu odovzdať časť mapy, ktorá by ho mala doviesť k 1 miliónu dolárov. Willy tak hnaný pomstou chce získať ďalšia časti mapy, ktoré majú v rukách fakt nebezpečný chlapíci.
epizóda 7
AUTOPSY ROOM FOUR (PITEVNÝ SÁL ŠTYRI)
Hlavným hrdinom je Howard, milovník golfu. Pri jednej z poobedňajších partií ho nešťastnou náhodou uštipne had. Prepera sa v nemocnici na pitevnom stole, keďže ho doktori považujú za mŕtveho a on sa nemôže pohnúť ani prehovoriť, je nútený sledovať prípravy na svoju vlastnú pitvu. Všetok tento ruch je komentovaný jeho monológom. Trošku vtipnejšia epizódka a trampotách muža na pitevnom stole môže len pobaviť , ale určite nie vystrašiť.
epizóda 8
KNOW THAY HEVE A HELL OF A BAND (VIETE ŽE TAM MAJÚ PEKELNE DOBRÚ KAPELU)
Manželia Clark a Kelly sú na malom výlete. Clark prehovorí manželku aby šli skratkou cez les a lepšie si vychutnali jazdu autom. Cesta sa však čoraz viac zužuje až nakoniec vedie do slnkom zaplaveného mestečka, kde všetci vyzerajú nejako povedome, ako keby z oka vypadli hviezdam rock and roloveho obdobia. V miestnom bare im servírka podstrčí lístoček aby mesto okamžite opustili. Ľuďom v mestečku tečie z očí krv a podľa všetkého by mali byť už dávno mŕtvi, újsť z mestečka nebude také jednoduché. Veľmi dobrý diel, kde je pekne vykreslené do akých problémov sa môžete dostať keď zablúdite.

linky nájdete na:
http://elf106.blogspot.com/2008/01/nightmares-and-dreamscapes-from-stories.html
k linkám sú pribalené cz alebo sk titulky

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára