streda 3. júna 2009

Stephen Kings - Misery


MISERY
USA, 1990, 107 min.
réžia: Rob Reiner
obsadenie:
Paul Sheldon - James Caan
Annie Wilkensova - Kathy Bates
Richard Farmsworth - Buster
Spoločnosť: Castle Rock Entertainment

Toto je naozaj lahôdka pre všetkých fanúšikov Stephena Kinga a podľa mnohých aj jeho najlepšia kniha. Film za ňou ani v najmenšom nezaostáva.
Paul Sheldon je úspešný spisovateľ, ktorý práve dokončil svoj posledný román zo série Misery, kde vystupuje ženská hrdinka. Keď sa vracia zo svojej chaty aby odovzdal agentke rukopis, zíde z cesty a havaruje. V zasneženej krajine ho nájde bývala zdravotná sestra a zároveň jeho faninka number one Annie, ktorá pomáha Paulovi zotavovať sa zo zranení. Zdá sa, že Paul Sheldon mal šťastie,no až do tej chvíle, kým si Annie neprečíta rukopis poslednej Paulovej knihy, v ktorej sa dozvedá, že hlavná hrdinka Misery zomiera. Od tohto okamihu nastáva v opustenom dome pre Paula peklo, z ktorého bude len ťažko možné újsť, keď sa z Annie stáva psychopatická maniačka.
Kniha sa čítala veľmi dobre a film sa rovnako dobre pozeral, nielen vďaka peknej réžií Roba Rainera (Pár správnych chlapov), ale najmä vďaka obidvom hlavným predstaviteľom, na ktorých pleciach je celý film. Kathy Bates získala za rolu šialenej faninky v roku 1990 oscara za najlepšiu ženskú rolu a treba povedať , že právom, keď predviedla celú plejádu hereckých kreácií. Ak neberiem do úvahy Kingové nehorory tipu Shawshank, tak Misery je zrejme najlepší filmový prepis jeho knihy. Enjoy.
linky nájdete na:
http://www.katzforums.com/showthread.php?t=434348
titulky:
http://www.titulky.com/Misery-cd1-17707.htm

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára