štvrtok 28. mája 2009

Maléfique / Znamenia na stene


MALEFIQUE
Francúzko, 2002, 90 min.
réžie: Eric Vallete
obsadenie:
Gerard Laroche - Carrère
Phillipe Laudenbach - Lassalle
Clovis Cornilas - Marcus
Dimitri Rataud - Pâquerette

Bohatý riaditeľ spoločnosti Carrère sa dostane do väzenskej cely, kde má stráviť zopár dní, kým za neho manželka zoženie kauciu. Spoločnosť mu robia transexual Marcus (hlavný predstaviteľ Clovis Cornillas si zahral aj v temnom sci-fi Eden Log) , ktorý sa túži stať ženou a pripravuje útek, retardovaný chlapec Pâquerette, ktorý zjedol svoju maloletú sestru a postarší intelektuál Lassalle , ktorý vďaka zatmeniu mysle zabil svoju manželku. Jednej noci objavia v stene otvor a v ňom knihu, ktorá je vlastne denníkom masového vraha, ktorý kedysi z cely ušiel. V knihe sú rôzne okultistické návody a znaky, pomocou ktorých sa dajú robiť zaujímavé veci. Štvorica väzňov sa rozhodne túto knihu použiť na útek.
Po tom čo som minulý týždeň videl Americký trapas Devils Tomb, som si musel urobiť chúťky niečim Európskym a voľba padla na tento Francúzky film a neoľutoval som. Znamenia v stene ponúkaju zaujímavý dej a zopár dosť strašidelných scén. Pochmúrna atmosféra väzenskej cely (prakticky celý film za odohráva na tomto mieste) je trochu kombinovaná z psychológiou, aj keď treba povedať, že nejako extrémne sa do hĺbiek jednotlivých postáv nedostaneme. Režisér Eric Vallete sa nesnaží len nemo postaviť kameru do rohu miestnosti, ale pokúša sa v minime priestore využiť rôzne uhly, nájazdy a kamerové hračky, preto aj napriek minimálnemu deju film ubieha v pohodovom pozerateľnom tempe. Vallete doposiaľ režíroval nie veľmi úspešný remake Japonského hororu Zmeškaný hovor a tento rok sa dočkáme jeho nového filmu The Hybrid.
nájdete na:
http://uloz.to/xnttLth/znameni-ve-zdi-cz-od-lukuz-avi
film je v CZ dubingu

2 komentáre:

  1. Slušný, netradičný horor, ktorý sa však nevyvaroval zbytočných trápnejších momentov (u Francúzov to býva zvykom). Každopádne však na malom priestore sa dala vytvoriť náročnejšia psychologickejšia atmosféra. Tak-či tak však už len nápad a slušné spracovanie zaručuje nadpriemerný horor. Na CSFD som dal tomu tri hviezdičky bez komentára. Tu som sa nejako rozkecal :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Kľudne sa rozkecávaj :) Veď na to tu je.

    OdpovedaťOdstrániť