nedeľa 22. marca 2009

Martyrs


MARTYRS
Francúzsko, 2008, 97 min.
réžia: Pascal Laugier
hrajú: Morlana Alaoui, Mylene Jampanoi

Je veľmi ťažko písať o tomto filme nejaký obsah, ktorý by jasnejšie znázorňoval o čom tam ide bez toho aby som neprezradil pointu. Takže iba jemne naznačím.
V úvode mladé zakrvavené a zjavne aj týrané dievča uniká z neznámych priestorov. O 15 rokov neskôr v jedno pekné, nedeľné ráno vtrhne neznáma, mladá žena s brokovnicou v ruke do domu a vyvraždí všetko čo je v dome. Pomáha jej pritom jej najlepšia priateľka Anna. V dome je ukrytých veľa záhad, ktoré sú spojené s minulosťou Anninej priateľky. Obe mladé ženy postupne odhaľujú záhady domu, hrôza sa stupňuje a krvavé frkance začínajú zafarbovať biele steny.
Mnoho filmových fajnšmekrov označuje Martyrs za hororovú udalosť roku. Rozruch vyvolal až na toľko, že filmová komisia vo Francúzku zakázala tento film premietať v normálnych kinách. To znamená, že film mohol byť premietaný iba v špecializovaných kinách, takýto štatút majú napríklad porno kiná. Možno aj táto skutočnosť prispela k popularite filmu, ktorý už klope na dvere, za ktorými ho čaká nálepka kultového štatútu. Pointa filmu je odhaľovaná postupne a tak to diváka núti dopozerať ho do konca, aj keď situácií v ktorých je normálne odvracať zrak je tam požehnane. Slabšie povahy nech tento film radšej vyškrtnú zo zoznamu filmov, ktoré by chceli vidieť. My ostatný prejdeme krvavým peklom filmového hororu.
Režisér Pascal Laugier ide po stopách iného Francúzskeho mäsiara Alexandra Aju a z hororom už nejakú tú skúsenosť má, a to s filmom Sanatorium. Jeho budúcnosť je nanajvýš svetlá, alebo skôr temná, keďže ďalším jeho filmom bude znovuzrodenie Hellraisera.
vrahyňa: 80%
niekto je v dome: 90%
tajomstvá odhalené: 90%
linky nájdete na:
http://www.rslinks.org/movies/martyrs-2008-dvdrip-xvid-vomit
titulky:
http://www.titulky.com/Martyrs-127570.htm

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára