utorok 3. februára 2009

Kult - HELLRAISER


Už dávnejšie som sa chystal vrátiť k tejto rubrike a rozhodoval som sa akú postavu alebo film by som v nej predstavil. Nakoniec som si vybral podľa mňa, ale aj podľa hororových odborníkov jedno z prelomových diel , či už filmového alebo literárneho sveta hororu.
Meno človeka, ktorý stvoril Hellraisera je Clive Barker. Britský spisovateľ predstavil túto postavu v jednej zo svojich Books of Blood, čo boli vlastne knihy z hororovými poviedkami, dnes už taktiež kultová záležitosť. Poviedka mala názov Hellbound Hearth a vyšla v roku 1985.
O dva roky neskôr, v roku 1987 sa samotný Barker rozhodol túto svoju poviedku zfilmovať pod názvom Hellraiser a v rovnakom roku získal na festivale v Španielsku aj cenu za horor roka.
Dej sa točí okolo Franka Cottona, ktorý odhalil tajomstvo hlavolamu záhadnej kocky, tým si vlastne vydlaždil cestu do pekla. Tajomný hlavolam dokáže rozlúštiť iba ten, kto v sebe ukríva vášeň, či túžbu po zkazenosti. Do jeho domu sa nasťahuje jeho brat so ženou a dcérou. Pri sťahovaní nabytku dôjde k nehode, pričom kvapka krvi dopadne na podlahu, na ktorej Frank zomrel. Kvapka krvi ho privoláva späť z pekla k životu. Frank požaduje od svojej švagrinej aby mu prinášala obete a tým zhmotnila Franka znova do normálnej ľudskej podoby. Frankovi sa to úspešne darí , ale vyslanci pekla Cenobiti, na čele s Pinheadom, ktorého hlava je posiata obrovskými ihlami chce Franka dostať späť do pekla. Do deja zasahuje aj dcéra Frankovho brata Kirsty, ktorej sa takisto podarí rozlúštiť hlavolam, aby nemusela prejsť cestou utrpenia a pekelných múk, navrhne Cenobitom, že im pomôže získať späť Franka.
Film nie je originálny iba zápletkou alebo dejom, ale hlavne spracovaním. Ponurá atmosféra presakuje z políčok filmu a špeciálne efekty sú na svoju dobu geniálne a pre slabšie povahy nestráviteľné. Hudobný doprovod tiež nemá chybu a dodáva filmu onú povestnú čerešničku na torte, v tomto prípade pekne krvavú.
Hellraiser sa od svojho vzniku dočkal ďalších siedmich pokračovaní. Až na druhý diel, ktorý bol rovnako kvalitný, ani jednému z nich sa nepodarilo siahnuť na vrchol prvého dielu. Dokonca, niektoré diely spadli do prepadliska filmovej žumpy a už sa odtiaľ nikdy nedostanú.
Pred nedávnom vyšli na svetlo sveta správy o tom, že Hellraiser zažije znovuzrodenie a má sa o neho postarať sám Clive Barker. Podľa fanúšikov je to samozrejme dobrá voľba a tak netrpezlivo čakáme čo sa z toho vykľuje.
Ďalší priestor v rubrike Kult budú mať zombíci.
linky k celej kolekcii Hellraiser 1-8 nájdete tu:
http://rapidshare.tretas.eu/2008/05/hellraiser-collection-1-thru-8/
soundtrack k filmu:
http://u2n2.com/article.asp?id=56151

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára