utorok 10. februára 2009

Blindness


BLINDNESS
Japonsko, Brazília, Kanada, 2008, 120min.
réžia: Fernando Meirelles
hrajú: Julianne Moore, Mark Ruffalo, Danny Glover, Gael Garcia Bernal

Jedného dňa postihne ľudí zvláštna choroba. Z ničoho nič začnú slepnúť. Každý kto príde do kontaktu z osobou, ktorá oslepla , oslepne tiež. Hŕstka nakazených sa dostáva do uzavretého centra aby tak spoločnosť eliminovala nákazu. Do centra sa dostáva aj manželský pár tvorený Julliane Moore (Hannibal, Hodiny, Evolúcia) a Markom Ruffalom (Zodiak, Collateral). Nikto z pritomích však nevie, že Julianne Moore je jediná , ktorá vidí a tak sa obetuje aby sa postarala o ostatných nevidiacich. Ubiehajú týždne a mesiace, ľudia su flustrovaní z izolácie, po čase k ním prestanú posielať potraviny a tak sa rozdelia do skupín. Prejavujú sa medzi nimi mocenské zaujmy nastáva terror siahajúci až k hlbke ľudkého chovania a zkazenosti.
Rozhodoval som sa či sa tento film hodí na niečo také ako je strašidelný blog, pretože tento film nikto neoznačuje ako horor. No to čo v ňom prežívaju ľudia je strašnešie než zombíci , vlkodlaci a masoví vrahovia dokopy. Nemohúcnosť, ktorá prúdi zo slepoty a vedie až k zdegenerovaniu ľudskosti je vykreslená veľmi realisticky. Pri sledovaní filmu som zažil široke spektrum pocitov od smiechu až po návaly hrôzy. Fim je natočený podľa skvelého románu José Saramanga, držiteľa Nobelovej ceny.
Režisér Fernando Meirelles (Mesto bohov, Nepohodlý) nás svojími obrazmi dostane do rovnakej nemohúcnosti v akej sú aj samotní protagonosti filmu. Jeho réžia je nenútena až minimalistická a dotvára ju rovnako zaujímavá kamera. Z hercov si zaslúži spomenuť Julliane Moore, ktorá v podstate tiahne celý film, zaujímavu úlohu ma aj Danny Glover (Smrtonostna zbraň) a aj Mexická hviezda Gael Garcia Bernal (Amortes Peros, Mexická jazda, Babel). Blindness určite nie je oddychový film, ja som nad ním ešte pár dni premýšľal.
slepota: 80%
zivot v centre: 80%
svet v nákaze: 90%
linky nájdete na:
http://rapidpich.com/%D8%AF%D8%A7%D9%86%D9%84%D9%88%D8%AF/239/
titulky:
http://www.titulky.com/Blindness-122967.htm

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára