nedeľa 2. novembra 2008

RETRO - HALLOWEEN

HALLOWEEN
USA,1978,91 min.
Réžia: John Carpenter
Hrajú: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence, P.J. Soles

V rubrike retro sa budem venovať filmom ktoré nejakým spôsobom ovplyvnili hororový žáner a vzhľadom na obdobie, kedy som sa rozhodol písať retro rubriku vyberám klasický slasher Halloween. U nás sa spomína na mŕtvych zapálením sviečok či už na hroboch alebo doma aby sa uctila ich pamiatka . No Američania majú v tieto dni úplne inú zábavku, zabávajú sa strašením a pobehujú v maskách. Niekrorí iba tak aby nazbierali sladkosti a niektorí preto aby ukojili svoje vražedné chúťky. Mike Meyers patrí k tým druhým.
Šesť ročný Mike sa vkráda do kuchyne, nájde veľký porcovací nôž. Pomaly kráča do izby svojej nič netušiacej sestry. Keď ho sestra zbadá je neskoro Mike začne bodať a bodať. Takto nejako vyzerá úvodná scéna z filmu, ktorá je natočená z pohľadu vraha a medzi hororovými fanúšikmi patrí medzi kultové, rovnako ako aj celý film. Potom sa dej prenesie o pár rokov neskôr a Mike Meyers, už dospelý uteká z psychiatrickej liečebne aby dokončil to čo začal v detstve.
Nechcem tu teraz príliš veľmi rozoberať dej filmu skôr pár slov o atmosfére, keďže ona je podstatou v tomto príbehu. Jednak je to symbolika keď v deň kedy si na seba ľudia obliekajú strašidelné kostými sa odniekiaľ vynorí vraždiaci maniak, ktorý zabíja len tak ako keby sa nechumelilo a má na sebe kostým, ktorý nepredstiera . Jeho maska vďaka sviatku splynie z ostatnými. John Carpenter dokázal natočiť jednoduchý horor, ktorý na vtedajšie pomery stál $325,000. Priponiem ešte , že trbžby z kín sa v tej dobe vyšplhaly na $47,000,000 a podotíkam, že sú to iba tržby z amerických kín a nieje do toho zarátaný predaj VHS a DVD. Skvelý hudobný motív, ktorý sa nesie celým filmom patrí medzi top hororové melódie a vymyslel ho,ako aj celú hudbu k filmu John Carpenter. Myslim že tu možem smelo napisať, že je to jeho najslavnejši film a možno už taký netoči aj keď rád by som sa mýlil. Tvorbe Johna Carpentera sa budem venovat v niektorích z profilov hororových tvorcov.
Svojú prvú veľkú rolu si zahrala Jamie Lee Curtis, ktorá hrá Mikeovu sestru. Kriči a utekä tak jako sa na horor o vraždiacom maniakovi patrí a ako postava si naozaj vo filme užije veľa hrôzy. (Naríklad scéna keď je skritá v šatníku). Aj atmosféra malého americkeho mestečka Haddonfield je úžasná aj keď je všetko navonok v poriadku, vietor rozmeta napadané listy po uliciach a do všetkých kútov, niekde v kríkoch číha vrah s bielou maskou.
Halloween sa potom dočkal aj niekoľkých pokračovaní, ktoré nedosahovali kvality prvého dielu a boli iba do počtu. Vynimkou je Halloween 2 natočený v roku 1981 o ktorý sa postaral v tej dobe debutant Rick Rosenthal samozrejme pod scenáristickým dohľadom Carpentera, takže možno práve preto to dopadlo tak dobre. Minulý rok sa o celkom slušný remake postaral Rob Zombie.
Lepší film na halloween ako Halloween nie je, takto by som asi zakončil tento príspevok a nabudúce pár slov o ďalšej kultovke za pár drobných Evil Dead.
linka na soundtrack k prvému dielu:
http://rapidshare.com/files/149321358/HalloweenCompleteCollection.part1.rar
heslo: www.freesoftware30.com



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára