nedeľa 9. novembra 2008

Eden Lake


EDEN LAKE
VEĽKÁ BRITÁNIA,2008, 91 min.
Réžia: James Watkins
Hrajú: Kelly Reilly, Michael Fassbender, Finn Atkins

Tentokrát dávam do pozornosti niečo európskeho charakteru a nevybral som len tak hocičo, ale britskú hororovo-thrillerovú lahôdku Eden Lake.
Mladý párik sa vyberie na Anglický vidiek z vyhliadkou prežiť romantický víkend. Začiatok je priam idylický , chlapík prichádza pre svoju milú do práce, nahodia pár veci do Land Roveru a ide sa. Aj krajina je nádherná, až na miestnych obyvateľov, ktorí nie sú práve priateľskí. Párik sa utáborí pri miestnom jazere uprostred lesa a tam niekde sa ich plány zlomia. Narazia tam na partiu násťročných vyvrheľov a od tohto momentu sa romantická idylka mení v peklo a boj život.
V poslednom čase sa vyrojilo zopár zaujímavých britských nízkorozpočtových hororov, ktoré sa držia hesla: za málo peňazí veľa muziky. A nie len to , ponúkajú aj celkom neokukané námety. Eden Lake síce nie je horor, v ktorom šarapatí nejaké monštrum alebo nadprirodzené sily, ale o to viac dokáže vystrašiť. Agresivita detí je zobrazená tak realisticky, že v niektorých momentoch nebudete len tajiť dych, ale najradšej by ste skočili do filmu a tých malých faganov poriadne vytrieskali. Film ponúka okrem strachu a akcie aj istý sociálny rozmer a poukazuje na to, že deti si dnes robia hocičo bez záujmu rodičov. Takže je dosť možné, že vám film ešte istú chvíľu bude rezonovať v hlave. Zrejme to bol aj zámer tvorcov upozorniť na hrôzy, ktoré môžu z ľahostajností rodičov vzniknúť. Film ponúkne aj zopár realistických záberov brutality od ktorých budete odvraciať zrak, tým myslím hlavne slabšie povahy :) a scéna z ohňom je jedna z najzákernejších v dejinách filmu. Chlapík, ktorý sa o to postaral, James Watkins, je len začínajúci režisér a dovolím si tvrdiť, že debut sa mu vydaril, je natočený jednoducho a svižne, film zlhtnete ako jednohubku. Z hercov sú to pre našincov dosť neznáme mená, hlavnú rolu dokonale odviedla Kelly Reilly známa z filmov Erasmus alebo Pýcha a predsudok a na budúci rok si zahrá aj v novej verzii Sherlocka Holmesa. Jej mužského partnera si zahral Michael Fassbender, mohli sme ho vidieť v komixovej vizualnej bombe 300 alebo v HBO seriáli Band of Brothers.
V každom prípade dobrú prácu odviedli všetci. Eden Lake je skvelý na nervy brnkajúci zážitok.
film nájdete na:
http://scenereleases.info/2008/11/eden-lake-dvdrip-x264-devise.html
titulky:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára