pondelok 24. novembra 2008

Eden Log



EDEN LOG
Francúzsko, 2007, 98 min.
Réžia: Franck Vestiel
Hrajú: Clovis Cornillac

Francúzska hororová scéna u nás veľmi známa nie je a tak na osvieženie som vybral jeden kúsok, o ktorom nemôžem povedať, že je to čistokrvný horor, skôr, ak už to mám takto žánrovo škatuľkovať tak temné sci-fi s prvkami hororu.
Blikajúce svetlo zobudí chlapíka ležiaceho v nejakej jaskyni. Ten absolutne netuší kde je, prečo tam je a dokonca ani nevie kto je. Po tápaní v tme sa dostane do miestnosti kde sa mu zjaví hologram ženy, ktorá rozpráva o nejakom experimente zvanom Eden Log. Chlapík odchádza do ďalšej miestnosti a túži potom aby sa dostal von z labyrintu chodieb. Na stenách sa objavuje tajomné logo Eden Log. Ale v pochmúrnych chodbách nie je sám, niekto alebo skôr niečo ho sleduje.
Po tomto filme budete mať zvláštny pocit, ľudia, ktorý ho videli sa delia do dvoch skupín. Tí ktorí ho budú obdivovať a potom tí, ktorí to budú považovať za totálnu kravinu. Takže jedno varovanie, nie je to film pre každého, nemá zaužívané hollywoodske postupy, je zvláštne natočený , vo zvláštnom až bizardnom prostredí. V niektorých momentoch som sa cítil ako na výstave moderného umenia. Vzhľadom na to, že je to sci-fi sa tomu netreba čudovať. Výtvarníci, ktorí sa podieľali na filme sa vybláznili a to je aj najsilnejšia stránka filmu. Prostredie je pohlcujúce a zároveň deprimujúce a spolu s hudbou, ktorá pripomína žáner dark ambient až elektrizujúce. Aj s nápadom a celkovou pointou sa tvorcovia pohrali, ale podľa môjho názoru sa koniec dal urobiť aj menej komplikovane, zdá sa mi byť príliš odfláknutý a to kazí dojem z celého filmu. No pokiaľ si odmyslíme záver a vžijeme sa trocha do deja, dá si pritom prežiť iný zážitok ako napríklad z Americkej produkcie.

Prostredie: 90%
Klaustrofóbia: 60%
Nápad: 80%
Koniec: 30%


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára