sobota 13. decembra 2008

Shiver



SHIVER

Španielsko, 2008, 91 min.

Réžia: Isidro Ortis

Hrajú: Mar Sodupe

Asi najoriginálnejšou hororovou scénou v Európe je, tá Španielska. Za všetky filmy spomeniem napríklad ducharinu s perfektnou pointou THE OTHERS alebo nedávno uvedený THE ORPHANAGE. Medzi fanúšikov konečne dorazil aj ďalší kúsok a práve ten v nasledujúcich riadkoch trochu predstavím.

Keďže ide o Európsky film prostredie v ktorom sa odohráva nám nebude cudzie. Teenager Santy trpí zvláštnou chorobou, ktorá mu nedovolí zdržiavať sa na slnku, pretože to nerobí dobre jeho pokožke, hrozia mu spáleniny a rakovina kože. Santiho doktor preto navrhne, že najlepším riešením je presťahovať sa niekam do hôr kde sa rýchlo stmieva. Santi spolu s mamou sa presťahujú do malej horskej dedinky obklopenej lesmi. Vzhľadom na svoju chrorobu nie je Santy medzi svojimi novými spolužiakmi veľmi obľúbený, jediný kto si k nemu nájde cestu ja dcéra miestneho policajného vyšetrovateľa. Keď sa raz jeden zo Santiho spolužiakov vracia domov zo školy po lesnej ceste zistí, že ho niekto z krovia pozoruje. Na druhý deň sa spolu so Santim rozhodnú preskúmať les, no stane sa nehoda a jeden zo spolužiakov zomiera násilnou smrťou. Polícia rovnako aj obyvatelia obviňujú Santiho, ale mŕtvych , roztrhaných tiel začína pribúdať. Santy pomaly ale isto zisťuje, že nielen dom v ktorom s mamou žijú ale aj zopár miestnych obyvateľov v sebe držia tajomstvo z minulosti.

Spočiatku sa film nesie v pomalom tempe, no postupujúcimi minútami sa pritvrdzuje a zrýchľuje jednak napätie a potom aj par krvavých scén. Rozuzlenie príbehu je takisto zaujímavé, v tomto pred španielmi klobúk dole pokiaľ ide o pointy vedia ich vymyslieť dosť neokukané a nečakane. Režisér Isodro Ortis je u nás absolutne neznámi a doteraz pôsobil iba v Španielsku, hádam si ho po tomto filme všimnú zainteresovaní a dostane nejaké peniažky na ďalší film. Jeho réžia síce nie je extra výnimočná, no príbeh vizuálne vyrozprával zrozumiteľne a nepchal tam zbytočné zmeny filtrov na kamere a všelijaké blikajúce efekty, ktoré môžeme vidieť v niektorých súčasných amerických hororoch. Ako inač film sa k nám do kín nedostal tak hádam ho ponúkne aspoň niektorá spoločnosť distribujúca dvd.

Napätie: 70%

Tajomstvo: 70%

Pointa: 70%




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára