pondelok 8. decembra 2008

The Bug


THE BUG

USA, 2006, 102 min.

Réžia: William Friedkin

Hrajú: Ashley Judd, Michael Shannon, Harry Conick



Na tento film som narazil veľmi náhodne pri jednej internetovej diskusii. Zaujal ma na jednej strane námet na druhej mám slabosť na nízkorozpočtové filmy, takže to bol tak isto jeden z dôvodov prečo sa tomuto filmu pozrieť na zúbok.

V podstate celý príbeh sa odohráva v jednej motelovej izbe. Žije v ňom osamelá servírka Agnes (Ashley Judd), ktorej spoločnosť často robí alkohol a drogy. Jeden večer k nej privedie kamarátka neznámeho cudzinca Petera (Michael Shannon), ktorý u nej prespí, keďže nemá kam isť. Vyvinie sa medzi nimi zvláštny vzťah. Postupne sa o mužovi dozvedá, že je vlastne utečencom a že na ňom armáda robila kadejaké pokusy. Netrvá dlho aby sa to na mužovi začalo prejavovať. Motelová izba je preplnená chrobákmi , ktoré sú sotva vidieť. Obidvom nahlodávajú nielen telo ale aj mozog, mohli by sme kľudne povedať, že majú chrobákov v hlave.

Film je natočený podľa divadelnej hry a preto sa v ňom viac rozpráva ako ukazuje, to však neznamená, že by vám v niektorých momentoch nebehal mráz po chrbte. Všetko stojí a padá na hereckom výkone obidvoch predstaviteľov, ktorí si svoje role vo veľkom užívajú, hlavne Ashley Judd by si pokojne zaslúžila aj oscara za svoj výkon. Lepšie predvedenú paranoiu som zatiaľ v žiadnom filme nevidel. Minimalistická réžia Williama Friedkina , ktorý je už vlastne veteránom, keďže filmy natáčal už v 50tich rokoch, sa perfekte podriadila prostrediu. Aj napriek tomu, že je dej sústredený iba o jednej miestnosti, teda až na pár scén, vďaka skvele napísaným dialógom sa vždy niečo deje a to vás núti neodtrhnúť od filmu oči. Mimochodom William Friedkin nie je v horore alebo lepšie povedané v psychologickom horore žiadny nováčik a to už dávno dokázal svojim kultovým EXORCISTOM, o tomto filme niekedy viac v rámci retra. The Bug nie je obyčajný hororovi film, buď sa vám dostane pod kožu ako chrobák alebo ho iba prehliadnete, nič medzi tým neexistuje.

Paranoia: 90%

Herecké výkony: 100%

Napätie: 40%

film nájdete na:

http://irfree.com/forum/showthread.php/rs-com-bug-48769.html
titulky:
http://www.titulky.com/Bug-86008.htm



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára