pondelok 29. decembra 2008

TV HORROR SERVIS 1.1. - 4.1.2009

Prvé dni nového roku televízie ponúkajú hlavne béčkové horory, v niektorých prípadoch by som dokonca zišiel ešte o jedno písmenko v abecede nižšie. Zo Slovenských televízii vypichnem Markízu, ktorá ponúka OSPALÚ DIERU od Tima Burtona. Vizuálne veľmi zaujímavé prevedenie legendy o bezhlavom jazdcovi v hlavnej úlohe s Johny Deepom. Jeden zaujímavý filmík uvedie aj kábelová televízia Film + s názvom RIDDING THE BULLLET film natočený podľa románu Stephena Kinga o chlapcovi, ktorý sa ponáhľa za svojou chorou matkou, no počas cesty domov pri ktorej stopuje a je konfrontovaný minulosťou. Vodič ktorý ho vezme zo sebou nie je obyčajným vodičom. Podrobnejší zoznam filmov je tu:

RIDDING THE BULLET (Jazda na strele)

FILM+, štvrtok 1.1- 23:40, piatok 2.1 – 01:25

SLEEPY HOLLOW (Ospalá diera)

MARKÍZA, štvrtok 1.1.- 23:20

RAVENOUS (Dravci)

TV JOJ, sobota 3.1. – 23:45

Zaujímavá európska produkcia, ktorá Vás naučí jedno a to , že jesť ľudské mäso je zdravé no návykové. V hlavnej úlohe Guy Pearce

Trailer:

http://www.youtube.com/watch?v=JO98NMMgp0Y

EL MUERTO (Mrtvý)

FILM+, sobota 3.1. – 01:05

Diego sa zahráva so smrťou dovtedy kým nezahynie pri autonehode. No namiesto pokojného posmrtného života je vyslaný Bohom smrti šíriť na zem zlo. Tvorcovia nevyužili zaujímavý námet a tak film presiaknutý nudou veľmi nezaujme.

TERROR VISION (Kto z koho)

TV JOJ, nedeľa 4.1. – 01:10

V prvom rade naozaj unikátny preklad filmu. Chlapík si kúpi satelit ale nejako sa mu nevydarí inštalácia a tak privolá monštrum z vesmíru, ktoré postupne likviduje členov rodiny. Klasické béčko z 80tich rokov. Možno stojí za pokus pobaviť sa.

Trailer:

http://www.youtube.com/watch?v=TxkELa9w2j4

CUBE 2:HYPERCUBE (Kocka 2)

FILMBOX, nedeľa 4.1. – 00:45

Kritikou veľmi pomliaždené pokračovanie skvelého nízkorozpočtového hororu THE CUBE.

utorok 23. decembra 2008

Strašidelne krátke správy 8/2008

ROSEMARINO DIETA SA NARODI ZNOVU
Spoločnosť Platinum Dunes za ktorou stoji Michael Bay a ktorá má na starosti prerábky starších kultových hororových filmov ako napr. TEXASKY MASAKER MOTOROVOU PÍLOU alebo AMYTIVILLE HORROR oznámila na rok 2009 ďalší zo svojich projektov. A to remake klasického hororu Romana Polanskeho z roku 1968 ROSEMARIS BABY. Príbeh manželského páru , ktorý po nasťahovaní do nového apartmánu a po záhadnom otehotnení hlavnej postavy čelí veľkého záujmu susedov o ešte nenarodené dieťa, tak dostane nový moderný vzhľad. Začiatok natáčania je ohlásený na marec 2009.

NEJAKÉ BÉČKO
Teraz jedna správička zo sveta bečkového hororu. Režisér pokračovania KOCKY z názvom THE CUBE: ZERO Ernie Barbarach , z ktorého rastie zaujímavý hororový tvorca vypusti čoskoro do strašidelného ovzdušia svoj ďalší počin nazvaný HYBRID. Príbeh ma trošku ekologický podtón, keďže ľuďom sa pomstí creatura za to že znečisťujú vodu. Uvidíme ako to dopadne.

ZPRÁVA Z ČESKA
Veru aj naši Český bratia sa podujali natočiť niečo strašidelné. Má v to prsty režisér Juraj Herz zodpovedný napríklad za SPAĽOVAČA MRTVOL alebo UPÍRA Z FERATU. Príbeh o chlapíkovi, ktorý sa po rokoch vracia na miesto kde prežil svoje detstvo aby si odpočinul, no minulosť ktorá číha v okolitých lesoch mu odpočinúť nedá je spojená z vraždami nacistov na konci vojny. Námet zaujímavý, horíme nedočkavosťou.

VRÁTIME SA NA ELM STREET
Ešte jedna správička ohľadom spoločnosti Platinum Dunes a prerábania. Na jar sa začne natáčanie remaku NIGHTMARE ON ELM STREET a Freddy Krueger bude strašiť v snoch teenagerov novej generácie. Režisér a aj predstaviteľ Freddyho sú zatiaľ neznámi, fanúšikovia dúfajú že Freddyho si aj po rokoch znova zahrá Robert Englund.

STRAŠIDELNYBLOG NA ROK 2009
Aby to nebolo stále o tom istom o recenziách a o správach od januára budem na tomto blogu pripravovať TV HOROR SERVIS, ktorý sa bližšie pozrie na to aké horory vysielajú Slovenské poprípade aj České televízie a tak isto pripravujem aj seriál LORDS OF HORROR kde si bližšie rozoberieme niektorých majstrov hrôzy. Rubrika KULT sa rozšíri o ďalších 12 filmov a okrem histórie hororu rozoberiem aj niektoré subžánre. Všetkým hororovým fans želám všetko naj do nového roku a veľa príjemného mrazenia pri sledovaní strašidelných filmov  PF 2009.

TOP 9 NAJ RODINNÝCH STRAŠIDELNÝCH FILMOV

1. GHOSTBUSTRES 1984 – Ivan Reitman
2. EDWARD SCISSORHANDS 1990 – Tim Burton
3. THE ADDAMS FAMILY 1991 – Barry Sonnenfeld
4. FRIGHTENERS 1996 – Peter Jackson
5. GREMLINS 1984 – Joe Dante
6. BEETELJUICE 1988 – Tim Burton
7. DEATH BECOMES HER 1992 – Robert Zemeckis
8. MONSTER HOUSE 2006 – Gil Kenan
9. NIGHTMARE BEFORE CHRISTMASS 1993 – Henry Selick
Zdroj: bloodydiscusting.com. názov – rok výroby - réžia

sobota 13. decembra 2008

Shiver



SHIVER

Španielsko, 2008, 91 min.

Réžia: Isidro Ortis

Hrajú: Mar Sodupe

Asi najoriginálnejšou hororovou scénou v Európe je, tá Španielska. Za všetky filmy spomeniem napríklad ducharinu s perfektnou pointou THE OTHERS alebo nedávno uvedený THE ORPHANAGE. Medzi fanúšikov konečne dorazil aj ďalší kúsok a práve ten v nasledujúcich riadkoch trochu predstavím.

Keďže ide o Európsky film prostredie v ktorom sa odohráva nám nebude cudzie. Teenager Santy trpí zvláštnou chorobou, ktorá mu nedovolí zdržiavať sa na slnku, pretože to nerobí dobre jeho pokožke, hrozia mu spáleniny a rakovina kože. Santiho doktor preto navrhne, že najlepším riešením je presťahovať sa niekam do hôr kde sa rýchlo stmieva. Santi spolu s mamou sa presťahujú do malej horskej dedinky obklopenej lesmi. Vzhľadom na svoju chrorobu nie je Santy medzi svojimi novými spolužiakmi veľmi obľúbený, jediný kto si k nemu nájde cestu ja dcéra miestneho policajného vyšetrovateľa. Keď sa raz jeden zo Santiho spolužiakov vracia domov zo školy po lesnej ceste zistí, že ho niekto z krovia pozoruje. Na druhý deň sa spolu so Santim rozhodnú preskúmať les, no stane sa nehoda a jeden zo spolužiakov zomiera násilnou smrťou. Polícia rovnako aj obyvatelia obviňujú Santiho, ale mŕtvych , roztrhaných tiel začína pribúdať. Santy pomaly ale isto zisťuje, že nielen dom v ktorom s mamou žijú ale aj zopár miestnych obyvateľov v sebe držia tajomstvo z minulosti.

Spočiatku sa film nesie v pomalom tempe, no postupujúcimi minútami sa pritvrdzuje a zrýchľuje jednak napätie a potom aj par krvavých scén. Rozuzlenie príbehu je takisto zaujímavé, v tomto pred španielmi klobúk dole pokiaľ ide o pointy vedia ich vymyslieť dosť neokukané a nečakane. Režisér Isodro Ortis je u nás absolutne neznámi a doteraz pôsobil iba v Španielsku, hádam si ho po tomto filme všimnú zainteresovaní a dostane nejaké peniažky na ďalší film. Jeho réžia síce nie je extra výnimočná, no príbeh vizuálne vyrozprával zrozumiteľne a nepchal tam zbytočné zmeny filtrov na kamere a všelijaké blikajúce efekty, ktoré môžeme vidieť v niektorých súčasných amerických hororoch. Ako inač film sa k nám do kín nedostal tak hádam ho ponúkne aspoň niektorá spoločnosť distribujúca dvd.

Napätie: 70%

Tajomstvo: 70%

Pointa: 70%




pondelok 8. decembra 2008

The Bug


THE BUG

USA, 2006, 102 min.

Réžia: William Friedkin

Hrajú: Ashley Judd, Michael Shannon, Harry Conick



Na tento film som narazil veľmi náhodne pri jednej internetovej diskusii. Zaujal ma na jednej strane námet na druhej mám slabosť na nízkorozpočtové filmy, takže to bol tak isto jeden z dôvodov prečo sa tomuto filmu pozrieť na zúbok.

V podstate celý príbeh sa odohráva v jednej motelovej izbe. Žije v ňom osamelá servírka Agnes (Ashley Judd), ktorej spoločnosť často robí alkohol a drogy. Jeden večer k nej privedie kamarátka neznámeho cudzinca Petera (Michael Shannon), ktorý u nej prespí, keďže nemá kam isť. Vyvinie sa medzi nimi zvláštny vzťah. Postupne sa o mužovi dozvedá, že je vlastne utečencom a že na ňom armáda robila kadejaké pokusy. Netrvá dlho aby sa to na mužovi začalo prejavovať. Motelová izba je preplnená chrobákmi , ktoré sú sotva vidieť. Obidvom nahlodávajú nielen telo ale aj mozog, mohli by sme kľudne povedať, že majú chrobákov v hlave.

Film je natočený podľa divadelnej hry a preto sa v ňom viac rozpráva ako ukazuje, to však neznamená, že by vám v niektorých momentoch nebehal mráz po chrbte. Všetko stojí a padá na hereckom výkone obidvoch predstaviteľov, ktorí si svoje role vo veľkom užívajú, hlavne Ashley Judd by si pokojne zaslúžila aj oscara za svoj výkon. Lepšie predvedenú paranoiu som zatiaľ v žiadnom filme nevidel. Minimalistická réžia Williama Friedkina , ktorý je už vlastne veteránom, keďže filmy natáčal už v 50tich rokoch, sa perfekte podriadila prostrediu. Aj napriek tomu, že je dej sústredený iba o jednej miestnosti, teda až na pár scén, vďaka skvele napísaným dialógom sa vždy niečo deje a to vás núti neodtrhnúť od filmu oči. Mimochodom William Friedkin nie je v horore alebo lepšie povedané v psychologickom horore žiadny nováčik a to už dávno dokázal svojim kultovým EXORCISTOM, o tomto filme niekedy viac v rámci retra. The Bug nie je obyčajný hororovi film, buď sa vám dostane pod kožu ako chrobák alebo ho iba prehliadnete, nič medzi tým neexistuje.

Paranoia: 90%

Herecké výkony: 100%

Napätie: 40%

film nájdete na:

http://irfree.com/forum/showthread.php/rs-com-bug-48769.html
titulky:
http://www.titulky.com/Bug-86008.htm



Strašidelne krátke správy 6/2008

NEZVRATNÝ OSUD NA ŠTVRTU
Zopár teenagerov sa znova vyhne pani Zubatej, ale ako to už poznáme aj z predchádzajúcich dielov aj tak ich nakoniec dostane. Po leteckej katastrofe, hromadnej autonehode a nešťastí v lunaparku sa po štvrtý krát stane niečo nepekné na pretekoch rýchlych aut. FINAL DESTINATION 4 režíruje tvorca druhého dielu David R. Ellis, mimochodom minulý rok nás zabávali jeho SNAKES ON THE PLANE. Priznáva, že je režisér béčkových filmov, takže to možno bude slušná tzv. Brain Off zábava. Americká premiéra je 14. augusta 2009.

OD ELFOV K DUCHOM
Režisér Peter Jackson sa zo Stredozeme presunie do nadprirodzena. Začiatkom roka , začína nakrúcať svoj mysteriózny projekt nazvaný THE LOVELY BONES. Príbeh sa točí okolo 14 ročnej dievčiny, ktorá je brutálne zavraždená. Po smrti sa dostane do neba, odkiaľ sleduje osud svojich blízkych , ale aj osud vraha, ktorý sa chystá znovu vraždiť. Z hereckého obsadenia vyčnievajú Mark Wahlberg, Rachel Weisz a Susan Sarandon. Na premiéru si ešte počkáme, tá Slovenská bude 17.9.2009

ANIMOVANÝ RESIDENT EVIL
Minulý týžden sa veľmi prekvapujúco objavil film RESIDENT EVIL – DEGENERATION. Nejde o pokračovanie hraných filmov s Milou Jovovich, ale o počítačovo animovanú verziu o ktorú sa postarali Japonci. Odohráva sa sedem rokov po katastrofe v Racoon City, ktoré bolo zamorené zombíkmi. Film je určený predovšetkým fanúšikom pôvodnej počítačovej hry.

AFTER DARK HORROR FEST
Od 9 – 15.1 2009 bude už tretí ročník festivalu nezávislých hororových filmov. S podtitulom 8 films to die for. O priazeň hororových fanúšikov bude súperiť 8 filmov od mladých začínajúcich tvorcov. Kvalita filmov po minulé ročníky bola kolísajúca, ale z tohto festivalu už vzišli aj naozaj podarené kúsky. O jednotlivých filmoch Vás samozrejme budem priebežne informovať na svojom blogu. Pre viac info klikni na:
http://www.horrorfestonline.com/

pondelok 1. decembra 2008

Retro - Evil Dead



EVIL DEAD

USA, 1981, 85 min.

Réžia: Sam Raimi

Hrajú: Bruce Campbell, Ellen Sedweiss, Richard DeManincor

Chata uprostred lesa. Začína sa stmievať a do lesa vstupuje hustá hmla. Partia mladých ľudí si kráti chvíľu počúvaním starých pások. Hlas z pásky odriekava tajomné zaklínadlo z temnej knihy Necronomicon a prebúdza pradávnych démonov. Z pivnice sa ozývajú divne zvuky a za oknami niekto snorí. Táto noc strávená na chate bude plná hrôzy a hororového nadšenia.

Začiatkom 80tich rokov natočil Sam Raimi jeden z najlepších strašidelných filmov minulého storočia. Vtedy mladý nadšenec s partiou svojich kamarátov, zrejme tiež nadšencov, vymysleli veľmi jednoduchí námet a zasadili ho do prostredia, ktoré naháňa mnohím hrôzu. Byť v lese uprostred noci nie je žiadna sranda a o tom sa presvedčia aj hrdinovia, ktorých navyše obťažuje aj démon. V období totality bol u nás tento film obľúbeným spoločníkom na video parties a mnohí ho poznajú pod názvom Lesný duch. Dnes sa tento film právom považuje za kult, ktorý ukázal cestu iným tvorcom hororových filmov. Sam Raimi natočil tento film doslova za pár drobných a dokázal , že aj za málo peňazí alebo skôr za veľmi málo peňazí sa dá ponúknuť divákom veľa muziky ale hlavne veľa hrôzy. Na dnešnú dobu nám efekty môžu pripadať smiešne , no aj po 27 rokoch film zo svojej tajomnej atmosféry nestratil nič a ani štipka čierneho humoru mu neuškodila. Okrem tvorcov ma na tom svoj podiel aj ikona béčkového hororu, herec Bruce Campbell, ktorý sa pre hlavnú postavu Asha doslova narodil. V roku 1987 natočil Sam Raimi pokračovanie z názvom Evil Dead 2, mal na to zjavne aj viac peniažkov, čo sa prejavilo hlavne na efektoch a maskách. Dejová línia je podobná ako v prvom diely a rovnako v ňom exceluje Bruce Campbell, scéna v ktorej Ashovu ruku posadne démon a on si ju musí odpíliť motorovou pílou je nezabudnuteľná. V dvojke hrá väčšiu rolu aj čierny humor. No a nakoniec svoju trilógiu završil Raimi filmom Army of Darkness, ktorý voľne nadväzuje na Evil Dead 2. Ash sa v tomto diely dostane do stredoveku a bude bojovať proti armáde nemrtvých. Do tretice to je skvelá zábava akurát už sa to ťažko dá nazvať hororom, skôr je to fantasy s príchuťou komédie. Tak či tak celá séria Evil Dead ponúka kvalitnú béčkovú zábavu a pre hororového fanúšika je to nepísaná povinnosť. Na budúci rok bi mal Raimi natočiť remake, ale ozývali sa aj hlasy hovoriace o pripravovanom štvrtom diely, ktoré nedávno hlavný predstaviteľ Bruce Campbell vylúčil.